Midsommar är den svenska sommarens drottning. Vi guidar er till en midsommarfirande på Österlen, som utgår från Kåseberga på Sveriges östkust, på Österlen.   

 

5 sätt att fira midsommar på Österlen

Checka in på Kåseberga Gårdshotell & Spa kvällen innan midsommar, ta ett bubbelbad, utomhus på gården, och lyssna på fågelkvitter till ett glas vin. Vakna utvilad på midsommarafton, ät en lång mysig frukost på gården, checka ut en hyrcykel i receptionen och välj mellan följande alternativ.

1. Ta en morgonpromenad till Ales Stenar och njut av utsikten av blått hav så långt ögat når. Ta sen cykeln till Sandhammaren och spendera en dag på stranden med picknicklunch på sill och nubbe och allt sånt som hör midsommar därtill. Besök midsommarfirandet på Kåseberga byahus och gå upp till Ales Stenar på kvällen och njut av kvällen. Avrunda med ett bad i bubbelpoolen på Kåseberga Gårdshotell & Spa.

2. Ta cykeln till Ystad. Det är en tur på 20 km och tar upp till en timme. Stanna till för en midsommarpicknick på stranden i Ystad. Cykla sen vidare till midsommarfirande i .. Cykla tillbaka till Kåseberga och ät en middag i hamnen på Kåseberga. 

3. Ta bilen till Stenshuvud och ta en promenad i naturen. Ät den medhavda midsommarlunchen på en klipphäll och njut av utsikten. Ta bilen tillbaka och på vägen tillbaka, stanna till vid midsommarfirandet på Backåkra. Om ni orkar, ta cykeln till Sandhammaren som är en av Sveriges vackraste stränder och ta ett kvällsdopp. Cykla tillbaka till hotellet, ät en midsommarmiddag på hotellet och landa i bubbelpoolen med ett glas vin. 

4. Ta cykeln till Simrishamn. Det är en tur på 30 km och tar upp till två timmar. Hämta upp en midsommarlunch på Cafe & Bistro i Simrishamn och cykla till en fin plats vid havet och inta den där. Ta cykeln till midsommarfirande på.. Innan ni åker hem, ta ta en gourmetglass på Cafe & Bistro, i Simrishamn.  Cykla tillbaka till Kåseberga och inta midsommarmiddagen på hotellet. Landa i bubbelpoolen med en drink. 

5. Ta cykeln till Sandhammaren. Tillbringa en dag på stranden, med medhavd midsommarlunch. Besök midsommarfirandet på.. Ta cykeln tillbaka till Kåseberga och hämta ut en picknickmiddag från hotellet och inta denna på platån intill Ale Stenar och njut av midsommaraftonskvällen.

Boende i Kåseberga

Kåseberga Gårdshotell & Spa ligger i byn Kåseberga, ett stenkast från Ale Stenar och havet. Kåseberga har varit ett fiskeläge i hundratals år och är mest känt för Ale Stenar, som är en fornlämning från järnåldern.  

Hotellet är byggt som en historisk skånegård och uppfördes så sent som 2018. På gården finns det 17 rum, bubbelpooler utomhus, vedeldad bastu och möjligheter att få behandlingar som massage och fiskpedikyr. 

Hotellet är erbjuder midsommarpaket med boende, mat, picknick och hyrcykel. Hotellet har fokus på vällagad mat och det finns tre olika matalternativ -husman, gourmet och matkultur.  Stora sällskap kan hyra hela hotellet med personal, boende och mat.

 

 Det är lätt att ta sig till Kåseberga, Österlen

Tåg

Det finns flera stora järnvägsknutar i närheten av Kåseberga – Malmö, Köpenhamn, Hässleholm är de närmsta. Dessa trafikeras med tåg från Göteborg, Stockholm, Köpenhamn, Berlin. Från Malmö respektive Hässleholm är det bara en dryg timme till Kåseberga med tåg/buss. Det finns många avgångar, säkrast är dock att kolla upp rutten på www.sj.se eller www.skanetrafiken.se.  På helgerna måste man förboka en taxi, för den sista sträckan på 20 km mellan Ystad och Kåseberga, om man kommer med tåg från Malmö, Köpenhamn/Kastrup, Göteborg. 

Bil

För bilburna är det en timme från Malmö (80 km), en dryg timme från Köpenhamn (100 km), 1,5 timmar från Helsingborg (140 km) 4 timmar från Göteborg (340 km)och 6-7 timmar från Stockholm (630 km), Oslo, Norge (630 km) och Berlin, Tyskland (540 km), Hamburg, Tyskland (440 km).

Färja

Det finns tre färjelägen inom en radie på 150 km. 

  • Det närmsta färjeläget ligger i Ystad, ca 20 minuter ifrån Kåseberga. Ystad trafikeras av färjor från Swinoujscie i Polen.
  • Trelleborgs- färjorna förbinder Sverige med Litauen (Klaipeda), Polen (Swinoujscie) och Tyskland (Travemunde, Rostock, Sassnitz). Trelleborg ligger en timme ifrån Kåseberga (75 km) med bil. 
  • Helsingborg ligger en dryg 1,5 timme från Kåseberga (140 km), hit kommer färjor från Helsingör, Danmark.
Flyg

  • Den största flygplatsen i närheten är Kastrup. Kastrup trafikeras av flygbolag från flertalet städer som t ex Stockholm, Oslo, London, Paris, Amsterdam, Berlin, Munchen, Köln, Barcelona, Madrid med bland annat Norwegian, Ryanair, SAS. Kastrup ligger bara en dryg timme från Kåseberga med tåg/buss. Om man vill hyra bil, erbjuds hyrbilar i ankomsthallen. 
  • Malmö Airport ligger i Sturup, som också är på buss/tåg avstånd från Ystad. Malmö Airport trafikeras av Ryanair, SAS, Wizzair.  Det finns flertalet hyrbilsalternativ på flygplatsen.